Kultúra, oktatásÁtadták az idei Németh László plaketteket

2013. június 11., kedd
 

Az idei Ünnepi Könyvhét zárásaként, kiemelkedő vásárhelyi esemény volt, a június 11-én délután a Városi Könyvtár olvasótermében rendezett Németh László Est. Két, nem mindennapi kötetet mutattak be a szerzők, akik a nagy író munkásságát és életét egy egészen más aspektusból közelítették meg.

 

Fotók: VH

 

Bálint Ágnes Telemakhosz bolyongásai - Németh László pszichobiográfiája című kötetében  arra vállalkozik, hogy a nagy prózaíróról új diskurzust indít.

 

Pszichobiográfiát írt, a huszadik század e megkerülhetetlen személyiségéről, ami egyesíti a történelem, az irodalomtörténet és a modern pszichológia eszköztárát.

A kötet szerzője, Dr. Bálint Ágnes a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézetének adjunktusa, és nem mellékesen a Németh László Társaság tagja,  a részletes lélektani elemzés során mutatja be a gyermek Németh László fejlődését, majd a Télemakhosz-sorsú ifjú hosszas bolyongását a serdülőkor útvesztőjében, végül a fiatal író első szárnypróbálgatásait. Részletesen elemzi Németh László gyermekkori fantáziajátékát, a családi tudattalanban rejtőző „fantom” révén átélt ifjúkori neurotikus problémáit. Az est résztvevői megtudhatták, a mű a harmincas évek elején zárul, amikor Németh László saját művészi útjára lépett.

 

A Németh László Est másik bemutatott kötete, Gál Mihály "A nemzet lelkiismeretének" Németh László dedikált könyvtára című könyve.

Talán nem is kell azon csodálkozni, hogy Németh László írói munkássága kezdetétől rendszeresen kapott dedikált köteteket pályatársaktól, barátoktól. Bár könyvtára a háború alatt jelentős veszteséget szenvedett, a Gál Mihály által összeállított katalógus így is közel 800 kötet könyvészeti adatait és dedikációinak szövegét tartalmazza. Ennek ismeretében kijelenthető, a kiadvány kultúrtörténeti kuriózum.

 

A két szerző, valóban rendhagyónak mondható munkásságát emelte ki az est során laudációjában Hódmezővásárhely polgármestere, Almási István, amikor Bálint Ágnesnek és Gál Mihálynak  átnyújtotta az idei Németh László plakettet.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ötvenkilenc szűk évet kapott messzi Istenétől – 22 éve hunyt el Grezsa Ferenc

Ötvenkilenc szűk évet kapott messzi...

Szeretett sokat és jól dolgozni, lendületét sokan csodálták. A ráció és pontosság...

Mi lesz a hungarikum?

Mi lesz a hungarikum?

Június 12-én 10 órától Hódmezővásárhelyen a Polgármesteri Hivatal dísztermében...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.