Kultúra, oktatásÁtadták az idei Németh László plaketteket

2013. június 11., kedd
 

Az idei Ünnepi Könyvhét zárásaként, kiemelkedő vásárhelyi esemény volt, a június 11-én délután a Városi Könyvtár olvasótermében rendezett Németh László Est. Két, nem mindennapi kötetet mutattak be a szerzők, akik a nagy író munkásságát és életét egy egészen más aspektusból közelítették meg.

 

Fotók: VH

 

Bálint Ágnes Telemakhosz bolyongásai - Németh László pszichobiográfiája című kötetében  arra vállalkozik, hogy a nagy prózaíróról új diskurzust indít.

 

Pszichobiográfiát írt, a huszadik század e megkerülhetetlen személyiségéről, ami egyesíti a történelem, az irodalomtörténet és a modern pszichológia eszköztárát.

A kötet szerzője, Dr. Bálint Ágnes a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézetének adjunktusa, és nem mellékesen a Németh László Társaság tagja,  a részletes lélektani elemzés során mutatja be a gyermek Németh László fejlődését, majd a Télemakhosz-sorsú ifjú hosszas bolyongását a serdülőkor útvesztőjében, végül a fiatal író első szárnypróbálgatásait. Részletesen elemzi Németh László gyermekkori fantáziajátékát, a családi tudattalanban rejtőző „fantom” révén átélt ifjúkori neurotikus problémáit. Az est résztvevői megtudhatták, a mű a harmincas évek elején zárul, amikor Németh László saját művészi útjára lépett.

 

A Németh László Est másik bemutatott kötete, Gál Mihály "A nemzet lelkiismeretének" Németh László dedikált könyvtára című könyve.

Talán nem is kell azon csodálkozni, hogy Németh László írói munkássága kezdetétől rendszeresen kapott dedikált köteteket pályatársaktól, barátoktól. Bár könyvtára a háború alatt jelentős veszteséget szenvedett, a Gál Mihály által összeállított katalógus így is közel 800 kötet könyvészeti adatait és dedikációinak szövegét tartalmazza. Ennek ismeretében kijelenthető, a kiadvány kultúrtörténeti kuriózum.

 

A két szerző, valóban rendhagyónak mondható munkásságát emelte ki az est során laudációjában Hódmezővásárhely polgármestere, Almási István, amikor Bálint Ágnesnek és Gál Mihálynak  átnyújtotta az idei Németh László plakettet.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ötvenkilenc szűk évet kapott messzi Istenétől – 22 éve hunyt el Grezsa Ferenc

Ötvenkilenc szűk évet kapott messzi...

Szeretett sokat és jól dolgozni, lendületét sokan csodálták. A ráció és pontosság...

Mi lesz a hungarikum?

Mi lesz a hungarikum?

Június 12-én 10 órától Hódmezővásárhelyen a Polgármesteri Hivatal dísztermében...
 

És ezt már olvasta?

Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása
Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása Augusztus 16-17-én izgalmas és látványos ökölvívómeccseket láthattak a sportbarátok Szegeden, a Stefánián, a kétnapos Fesztivál-kupán.
 
Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.