Kultúra, oktatásÁtadták az idei Németh László plaketteket

2013. június 11., kedd
 

Az idei Ünnepi Könyvhét zárásaként, kiemelkedő vásárhelyi esemény volt, a június 11-én délután a Városi Könyvtár olvasótermében rendezett Németh László Est. Két, nem mindennapi kötetet mutattak be a szerzők, akik a nagy író munkásságát és életét egy egészen más aspektusból közelítették meg.

 

Fotók: VH

 

Bálint Ágnes Telemakhosz bolyongásai - Németh László pszichobiográfiája című kötetében  arra vállalkozik, hogy a nagy prózaíróról új diskurzust indít.

 

Pszichobiográfiát írt, a huszadik század e megkerülhetetlen személyiségéről, ami egyesíti a történelem, az irodalomtörténet és a modern pszichológia eszköztárát.

A kötet szerzője, Dr. Bálint Ágnes a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézetének adjunktusa, és nem mellékesen a Németh László Társaság tagja,  a részletes lélektani elemzés során mutatja be a gyermek Németh László fejlődését, majd a Télemakhosz-sorsú ifjú hosszas bolyongását a serdülőkor útvesztőjében, végül a fiatal író első szárnypróbálgatásait. Részletesen elemzi Németh László gyermekkori fantáziajátékát, a családi tudattalanban rejtőző „fantom” révén átélt ifjúkori neurotikus problémáit. Az est résztvevői megtudhatták, a mű a harmincas évek elején zárul, amikor Németh László saját művészi útjára lépett.

 

A Németh László Est másik bemutatott kötete, Gál Mihály "A nemzet lelkiismeretének" Németh László dedikált könyvtára című könyve.

Talán nem is kell azon csodálkozni, hogy Németh László írói munkássága kezdetétől rendszeresen kapott dedikált köteteket pályatársaktól, barátoktól. Bár könyvtára a háború alatt jelentős veszteséget szenvedett, a Gál Mihály által összeállított katalógus így is közel 800 kötet könyvészeti adatait és dedikációinak szövegét tartalmazza. Ennek ismeretében kijelenthető, a kiadvány kultúrtörténeti kuriózum.

 

A két szerző, valóban rendhagyónak mondható munkásságát emelte ki az est során laudációjában Hódmezővásárhely polgármestere, Almási István, amikor Bálint Ágnesnek és Gál Mihálynak  átnyújtotta az idei Németh László plakettet.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ötvenkilenc szűk évet kapott messzi Istenétől – 22 éve hunyt el Grezsa Ferenc

Ötvenkilenc szűk évet kapott messzi...

Szeretett sokat és jól dolgozni, lendületét sokan csodálták. A ráció és pontosság...

Mi lesz a hungarikum?

Mi lesz a hungarikum?

Június 12-én 10 órától Hódmezővásárhelyen a Polgármesteri Hivatal dísztermében...
 

És ezt már olvasta?

Új módszer – régi-új trükkök
Új módszer – régi-új trükkök Az utóbbi időben a fogyasztóvédelem területén ismét egyre több panasz érkezik a termékbemutatókkal kapcsolatban.
 
Van már költségvetés
Van már költségvetés Harmadik nekifutásra lett költségvetése Hódmezővásárhelynek, de ez sem ment annyira simán. Csak a közgyűlés többségét alkotó Fidesz-KDNP-frakció tagjai támogatták.
 
A rendszer Vásárhelyen debütál
A rendszer Vásárhelyen debütál Márciustól már helyi adók is befizethetők a Díjnet iCsekk mobilfizetési szolgáltatásán keresztül a közművek, telefon és egyéb szolgáltatók számlái mellett.
 
A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.