Kultúra, oktatásAmivel együtt kell élni és amivel nem szabad

2013. június 1., szombat
 

20 helyszín, majdnem ugyanennyi program és elfoglaltság, vagyis a bőség zavara fogadta az általános iskola felsőseit és a gimnazistákat május 30-án délelőtt, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, hagyományosnak számító Egészség- és Bűnmegelőzési Napján.

 

Fotók: VH

 

 

Ám nem csak az ismeretek szerzésével, hanem új elemekkel is bővült a már évek óta hagyományossá vált egészségnap. Vagyis nemcsak a testi egészség, hanem a mentális egészség megőrzésének, „karbantartásának” néhány módozata is bekopogott az iskolába. Nem is kopogott, hanem inkább gongolt, hiszen a hangfürdős relaxáció egyik lehetősége a nagyméretű gongok keltette rezgések. Idén először ezt is kipróbálhatták a gyerekek. A tudatos életvitel, a mentális egészségmegőrzés is újdonság volt az idei Egészségnapon.

 

Aztán itt van a tolerancia kérdése! A Németh László tanárai jól érzékelik, a gyerekek, leginkább a saját bőrükön, pontosabban érzékszerveiken kell hogy megtapasztalják, milyen az ha valaki vak, vagy nagyothalló. Vagy milyen az, ha valaki kerekesszékkel kénytelen leélni az életét. Ezért aztán elhívták a Napos Oldal Sérült Emberekért Alapítvány, részben fogyatékkal élő fiataljait, akik a – nem is kevés - vállalkozó szellemű gyereknek próbálták a jelbeszédet tanítgatni, vagy azt hogy a látássérült hogyan ismeri fel tapintással a tárgyakat. A kerekesszék is szinte egész délelőtt „üzemelt”: a gyerekek egymást váltva próbálták ki milyen érzés ülve közlekedni. Igaz, a kiépített magasító rámpára már kevesebben merészkedtek fel. Pedig a székbe kényszerült fogyatékkal élőnek nem csak sík felületen kell közlekednie.  

Tolerancia és empátia! Mindegyik elmélyítésére nagy szükség van, és csak ezekkel a közvetlen élményekkel lehet hatni a gyerekekre, mondta a Németh László iskola aulájában Hatvaniné Böröcz Katalin ifjúságvédelmi felelős.

 

Nemcsak a másság elfogadásának fontossága kapott hangsúlyt csütörtökön a Németh Lászlóban, hanem a fiatalokat érintő egészségügyi, társadalmi hatások kezelésének fontossága is. Az emeleti osztálytermek szinte mindegyikében előadás volt: például a daganatos betegségekről, a családtervezésről, a fogamzásgátlókról. Együtt ültek lányok, fiúk valamennyi előadáson, amelyeken teljesen természetes módon volt szó a mell és a here önvizsgálatának fontosságáról, az óvszer, a spirál használatáról, vagy éppen a mindennapokban bárkire leselkedő veszélyekről, mint például a diszkó balesetekről. Mindegyik előadást szemléletes prezentációval, vagy videóval illusztrálták. Újdonságként idén először meghívták az Ötletfa Ifjúsági Információs és Tanácsadó munkatársait, akik önismereti csoportos szituációs játékokba vonták be a fiatalokat.

 

Közben a kisebb diákok az udvaron a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság munkatársainak asszisztálásával kerékpáros ügyességi versenyen vettek rész. A rendőrség más módon is jelen volt, mert a védőfelszereléseik mellett még a rabosítás egyes fázisait is kipróbálhatták a diákok. Közben persze, egy egészségnap elmaradhatatlan programjaként, a sport, a mozgás is főszereplő volt a Hódtói Sportcsarnokban, zumba, bokwa, kosár- és focimérkőzések formájában. Az aulában vércukor, és testzsír méréshez álltak sorba a diákok, a köztes időben pedig az egészséges életmódot propagáló posztereket lehetett nézegetni.

Láthatóan valamennyi korosztály nagy élvezettel vetette bele magát az egészség- és bűnmegelőzési nap igazán színvonalas és idén még inkább gazdag programjaiba.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A kábítószer szaga buktatta le

A kábítószer szaga buktatta le

Egy kertvárosi társasház első emeleti szobájában termesztett kábítószert H. Zsolt 26 éves...
Erős mezőnyben jó helyezés

Erős mezőnyben jó helyezés

Fogarassy Judit: „Évtizedes munkánk megkoronázása az IDF Világbajnokságon elért...
 

És ezt már olvasta?

Felújított pályák a bmx-eseknek
Felújított pályák a bmx-eseknek Egy ügyességet, bátorságot igénylő, néha még a fizikát is meghazudtoló látványos sportág kapta viszza vásárhelyi bázisát, amelyet országoss versennyel nyitottak meg. 
 
Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen
Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen A július 18-án ünnepélyesen átadott foglalkoztatóban jelenleg egy 1900-ban alapított cseh családi cég, az instant kávét gyártó vállalkozás részére dolgoznak.
 
A szezon fele még hátra van
A szezon fele még hátra van A hétvégén indulhat a strandszezon. A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Népegészségügyi Osztálya kiváló minősítést adott a Mártélyi szabadstrand vizének.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.