Kultúra, oktatásAki elsőként kapott Aranyossy Díjat

2012. július 14., szombat
 
Aki elsőként kapott Aranyossy Díjat

Nem számított rá. Teljesen váratlanul érte amikor a tanévzárón kiszólították. Az iskola igazgatója szerint elsőként példaként szolgáló módon, a lehető legjobb helyre került a frissen alapított díj.

 

 

Képünkön Perényi Jánosné a díjazottal (Fotó: VH)

 

 

„Amikor - és nem véletlenül - ennek a fiúnak szántam a szerepet, javasoltam neki, hogy a jobb átélés kedvéért nézzük meg együtt Fellini Országúton című filmjét. És tudod mi történt..? Teljes odaadással végignézte” mondta István Attila az Aranyossy Ágoston iskola pedagógusa.

Aki pedig látta márciusban a nagy hagyományú Aranyossy Napok nyitó ünnepségén a film alapján készült pantomim előadást, az tudja, hogy Nino Rota zenéjére a fiú olyan átéléssel játszotta a magányos és társtalan, a helyét nem találó ember szerepét, hogy a nézők közül többen végigsírták az előadást.

Az igazság azonban az, hogy ez a fiú, - a főszereplő - nagyon is megtalálta helyét. Bizony már elsős korától kezdve! A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskolában. Ennek már nyolc éve és Kis Ádám idén már elballagott. Osztályfőnöke, Perényi Jánosné Ilike néni szavai szerint nagyon fog hiányozni, hogy Ádám szeptemberben már nem ül a megszokott padjában. Ő volt az egyik legkedvesebb tanítványa. Mint mondta, mindig lehetett rá számítani, mindenben segítette, de Ádám nem volt rossz tanuló sem.

„Azért csibészkedni is szeret” mondta a mamája, aki arról is beszélt hogy szívesen segít otthon. „De azért az iskola volt a mindene.”

 

„Nagyon szerettem ide járni, kedvencem István Attila bácsi, a jó humoráért, a sok dologért amire tanított.” árulta el a végzős diák. S hogy még ki volt a kedvenc? „Az osztályfőnököm Ilike néni. Én voltam a jobb keze!” mondta büszkén.

 

Az említett két pedagógus mellett, az egész tanári kar szinte egy emberként szavazta meg, hogy az idén alapított Aranyossy Díjat Kis Ádám kapja meg, nem csak tanulmányi eredményeiért, hanem közösségi munkájáért és versenyeken elért sikereiért. 

Ádám a Kalmárban folytatja szeptembertől, asztalosnak tanul. Jó szakmát választott és mint mondja, van hozzá kézügyessége. „Azért szeretnék sokszor visszajárni a régi tanáraimhoz” mondta egy kis szomorúsággal a beszélgetés végén.

 

A láthatatlan kötelék szerencsére megmarad. Jó is hogy nem szakad el, mert biztonságot ad  azoknak is, akik Kis Ádámmal ellentétben talán nehezebben találják meg a helyüket az életben.

 

A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskolába 83, tanulásban akadályozott, közepesen értelmi fogyatékos diák jár.

 
 
B.Sz.Z.
 

És ezt már olvasta?

Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása
Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása Augusztus 16-17-én izgalmas és látványos ökölvívómeccseket láthattak a sportbarátok Szegeden, a Stefánián, a kétnapos Fesztivál-kupán.
 
Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.