Kultúra, oktatásAki elsőként kapott Aranyossy Díjat

2012. július 14., szombat
 
Aki elsőként kapott Aranyossy Díjat

Nem számított rá. Teljesen váratlanul érte amikor a tanévzárón kiszólították. Az iskola igazgatója szerint elsőként példaként szolgáló módon, a lehető legjobb helyre került a frissen alapított díj.

 

 

Képünkön Perényi Jánosné a díjazottal (Fotó: VH)

 

 

„Amikor - és nem véletlenül - ennek a fiúnak szántam a szerepet, javasoltam neki, hogy a jobb átélés kedvéért nézzük meg együtt Fellini Országúton című filmjét. És tudod mi történt..? Teljes odaadással végignézte” mondta István Attila az Aranyossy Ágoston iskola pedagógusa.

Aki pedig látta márciusban a nagy hagyományú Aranyossy Napok nyitó ünnepségén a film alapján készült pantomim előadást, az tudja, hogy Nino Rota zenéjére a fiú olyan átéléssel játszotta a magányos és társtalan, a helyét nem találó ember szerepét, hogy a nézők közül többen végigsírták az előadást.

Az igazság azonban az, hogy ez a fiú, - a főszereplő - nagyon is megtalálta helyét. Bizony már elsős korától kezdve! A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskolában. Ennek már nyolc éve és Kis Ádám idén már elballagott. Osztályfőnöke, Perényi Jánosné Ilike néni szavai szerint nagyon fog hiányozni, hogy Ádám szeptemberben már nem ül a megszokott padjában. Ő volt az egyik legkedvesebb tanítványa. Mint mondta, mindig lehetett rá számítani, mindenben segítette, de Ádám nem volt rossz tanuló sem.

„Azért csibészkedni is szeret” mondta a mamája, aki arról is beszélt hogy szívesen segít otthon. „De azért az iskola volt a mindene.”

 

„Nagyon szerettem ide járni, kedvencem István Attila bácsi, a jó humoráért, a sok dologért amire tanított.” árulta el a végzős diák. S hogy még ki volt a kedvenc? „Az osztályfőnököm Ilike néni. Én voltam a jobb keze!” mondta büszkén.

 

Az említett két pedagógus mellett, az egész tanári kar szinte egy emberként szavazta meg, hogy az idén alapított Aranyossy Díjat Kis Ádám kapja meg, nem csak tanulmányi eredményeiért, hanem közösségi munkájáért és versenyeken elért sikereiért. 

Ádám a Kalmárban folytatja szeptembertől, asztalosnak tanul. Jó szakmát választott és mint mondja, van hozzá kézügyessége. „Azért szeretnék sokszor visszajárni a régi tanáraimhoz” mondta egy kis szomorúsággal a beszélgetés végén.

 

A láthatatlan kötelék szerencsére megmarad. Jó is hogy nem szakad el, mert biztonságot ad  azoknak is, akik Kis Ádámmal ellentétben talán nehezebben találják meg a helyüket az életben.

 

A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskolába 83, tanulásban akadályozott, közepesen értelmi fogyatékos diák jár.

 
 
B.Sz.Z.
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.