KözéletAdatvédelmi szigorúság az önkormányzatoknál

2019. június 27., csütörtök
 
Adatvédelmi szigorúság az önkormányzatoknál

Nem könnyű feladat megfelelniük az önkormányzatoknak a GDPR előírásainak, hiszen sok kötelezettséggel járó közfeladatot látnak el, és ezek nagyon sokrétű adatkezeléssel járnak – emelte ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) adatvédelmi szakértője az OrientPress Hírügynökség a helyi önkormányzatok lehetőségeiről szóló konferenciáján.

 

 

 

 

A felkészülés időszaka véget ért, már több mint egy éve a folyamatos megfelelés a kihívás - tette hozzá  június 25-én tartott konferencián, Kelemen Bíborka.

Két nagyon fontos dolognak kell megfelelniük az önkormányzatoknak: az alapelveknek, és annak, hogy az adatkezelésnek legyen megfelelő jogalapja - mondta el a szakember.

Az adatvédelmi incidens a biztonság olyan sérülése, amely a kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését, megváltoztatását, az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést vagy azok jogosulatlan közlését jelenti. Tipikus példája, amikor a személyes adatot tartalmazó pendrive elveszik, ellopják a laptopot, téves címre küldik a levelet vagy az önkormányzati képviselő-testület valamelyik tagja szabadon bejár az irattárba, és minden irathoz hozzáférhet, olyan személyes adatokhoz is, amelyekre nem voltak szükségesek a feladatai ellátásához.

Az adatvédelmi incidenseket a tudomásszerzést követő 72 órán belül be kell jelenteni a hatóságnak. Ezt a NAIK honlapján található rendszeren keresztül, esetleg e-mailen lehet megtenni. Az incidensekről nyilvántartást kell vezetni.

 

Természetesen Hódmezővásárhelyi Önkormányzatnak is végre kell hajtania ezeket az adatvédelmi előírásokat.

Mint arról írtunk, tavaly májusban – még a próba időszakában – az évek óta zajló, Hódmezővásárhely gyermekeinek egészségügyi szűrőprogramját, a Fit-test programot leállíttatta az Önkormányzat. Akkor közleményükben azt írták, hogy a megelőzési céllal testsúly, vérnyomás és egyéb adatokat gyűjtő rendszert az Európai Unió adatbiztonsági szabályzatának (GDPR) május 25-i életbelépése miatt állította le a havi több mint 1 millió forintért üzemeltető vállalkozás.

 

Az önkormányzat közleménye szerint szintén az adatvédelmi előírásoknak megfelelően vezették be idén február 11-től a beléptető rendszert.

 

Idén pedig már egy adatvédelmi incidenst kellett jelenteni a NAIH-nak, mert a hódmezővásárhelyi önkormányzat informatikai rendszerét támadás érte. Egyébként emiatt csúszott a beszámoló a Magyar Államkincstár (MÁK) felé.  Az informatikai problémát jelezték a MÁK felé, a beszámoló – az önkormányzat közlése szerint - az államkincstár részéről "jóváhagyott állapotban van". Napokig tartott az adatvesztést követő helyreállítás.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A fizetésképtelenség határán van Vásárhely ivóvíz szolgáltatója

A fizetésképtelenség határán van...

A vásárhelyi önkormányzat is résztulajdonos az Alföldvíz Zrt.-ben. 2018-ban 425 milliós...
Kass János relikviáival gazdagodott a Tornyai János Múzeum

Kass János relikviáival gazdagodott a...

Sárközi Mátyás gyermekként ismerkedett meg a szegedi születésű grafikusművésszel. Tizenhárom...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre.
 
Tanulmányúton Vásárhelyen
Tanulmányúton Vásárhelyen A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának tagjai felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.
 
Hazánk és a magyar emberek biztonságért
Hazánk és a magyar emberek biztonságért Több mint nyolcvan pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes esküt szeptember 13-án a hódmezővásárhelyi laktanyában.
 
A város múltjáról valló leletek
A város múltjáról valló leletek A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek.