KözéletA nándorfehérvári diadalra emlékeztek

2019. július 24., szerda
 
A nándorfehérvári diadalra emlékeztek

Az 1456. július 22-i nándorfehérvári csatára közös koszorúzási ünnepséggel emlékezett meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata.

 

 

 

 

 

 

A Hunyadi János, Kapisztrán János és Szilágyi Mihály vezette keresztény sereg világra szóló győzelmet aratott Nándorfehérvár, az „ország kapuja” alatt. A győztes csata eredményeként a török hetven évig nem vezetett nagyobb hadjáratot Magyarország ellen. Erre a győzelemre emlékezik azóta minden magyar keresztény templom déli harangszava. A hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanya előtt elhelyezett emlékharangnál 2011 óta, immár nyolcadik alkalommal tiszteleg a vásárhelyi helyőrség és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata. 

 

A megemlékezést a város polgármestere, Dr. Márki-Zay Péter nyitotta meg, és beszédében felidézte a Nándorfehérvári diadalt, és az ott harcoló katonák érdemeit. Ezt követően Bálint Mihály hadnagy, katolikus tábori lelkész mondott beszédet, majd Fejes Péter szavalta el Ady Endre márciusi nap című versét.

 

A haranglábnál a város polgármestere helyezett el koszorút, valamint az alakulat részéről Dienes Ádám alezredes, a dandár törzsfőnökhelyettese tisztelgett a hősök emléke előtt. Az ünnepséget a déli harangszó zárta.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ötnapos ünnepi programsorozat

Ötnapos ünnepi programsorozat

Öt nap, két színpad, tucatnyi program, Quimby koncert, Gasztroudvar, borverseny és még sokminden más....
Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen

Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen

A július 18-án ünnepélyesen átadott foglalkoztatóban jelenleg egy 1900-ban alapított cseh családi...
 

És ezt már olvasta?

Kilencvenhatan kaptak 13. havit
Kilencvenhatan kaptak 13. havit Ebéden látta vendégül a vásárhelyi városvezetés a közfoglalkoztatottakat, akiknek köszönetet mondtak a városért végzett munkájukért.
 
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában 230 millió forint támogatást nyert Hódmezővásárhely a Pénzügyminisztériumtól az ingatlan teljes felújítására és újranyitására.
 
Újra életre kelnek a magazinok oldalai
 Újra életre kelnek a magazinok oldalai 140 varázslatos hazai és nemzetközi enteriőr, nyolc formabontó installáció, egy lélegzetelállító kiállítás egyenesen a Milánói Design Hétről.
 
Napelempark Vásárhelyen
Napelempark Vásárhelyen Tavasz óta működik a hivatalosan most átadott napelempark azon a területen, amelyet 2017 májusában kapott bérbe az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft.
 
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi tárca és a kórház  tavalyi megállapodása értelmében jelentős fejlesztések elé néz az intézmény.
 
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel A Testvárosok Kupáján jártak a Boxing Gym Hódmezővásárhely öklözői. Az ökölvívók szokásos seregszemléjéről egy ezüsttel és egy bronzzal térhettek haza.
 
Győzelemmel indult a szezon
Győzelemmel indult a szezon A HLKC hazai pályán mutatkozott be a KSZSE elleni megyei derbin. Török vezérletével szerencsére jól bírták a hajrát, ami meghozta a győzelmet.