Kultúra, oktatásA matematika látható élménye

2014. november 29., szombat
 
A matematika látható élménye

December 12-ig látható a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában Természettudományos Önképzőkör ’A matematika élménye’ című kiállítás.

 

 

 

 

Az érdekes előadásairól és a mindig nagy érdeklődéssel kísért mártélyi szaktáborairól ismert önképzőkör történetének első kiállításán olyan síklapokból álló térplasztikákat tárnak a látogatók elé, amelyek, nem csak a különleges ‑ részben egyedi, részben közös ‑ formai sajátosságaikkal hívják fel magukra a figyelme. Erről is beszélt a november 28-i megnyitón Dr. Szilassi Lajos matematikus, nyugalmazott főiskolai docens, aki egyúttal a kiállított alkotások megálmodója.

 

Mint elmondta, matematikai eszközökkel igazolható, hogy a tóruszra (úszógumira) rajzolható olyan legalább hét tartományból álló térkép, melyek mindegyikének pontosan hat szomszédja van.

Szilassi Lajos 1977-ben igazolta, hogy ha e tartományok száma pontosan hét, akkor ez a hét tartományból álló térkép hét síklapból álló hétlapú testként – poliéderként – is előállítható.

Ezt a poliédert Martin Gardner, a Scientific American folyóirat matematikai rovatának a vezetője nevezte először Szilassi-poliédernek 1978-ban, amely azóta ezen a néven vált széles körben ismertté. Tíz évvel ezelőtt a XVII. századi híres matematikus, Pierre Fermat születésének 400. évfordulójával kapcsolatos ünnepség keretében szülőházának udvarán állították fel a Szilassi-poliéder nagyméretű, rozsdamentes acélból készített modelljét. legutóbb 2012. augusztus 29-én a Michigan tó partján avattak fel egy erről készült 2 méteres konstrukciót.

Ennek a konstrukciónak a felfedezése indította el azokat a számítástechnikai eszközöket igénylő matematikai vizsgálatokat, amelyek kiteljesedésére az utóbbi években nyíltak meg a technikai feltételek.

 

A kiállítás résztvevőire vár annak a kérdésnek az eldöntése, hogy ezek a konstrukciók különleges vizuális élményt nyújtó lenyűgöző látványos formagazdagsága, jelent-e maradandóbb élményt, vagy azoknak a mély, eddig nem ismert matematikai összefüggéseknek ‑ látható és rejtett szimmetriáknak ‑ a felismerése, melyeknek ezek a geometriai formák a „kézzelfogható” bizonyítékai.

 

Olvassa el ezt is!

A természettudományos képzést erősíti

A természettudományos képzést erősíti

A mindennapi természettudományos oktatás része lett a hódmezővásárhelyi Németh László...
Vízivilág télen-nyáron

Vízivilág télen-nyáron

December közepén már pancsolhatnak a „vizes játszótéren” a gyerekek, de az idősebbeknek is lesz egy...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.
 
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös bennük, hogy a Boxing Gym Vásárhely fiatal ökölvívói.
 
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.
 
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője Az együttes a megyei I. osztályban folytathatja a küzdelmeket. A cél az lesz, hogy a helyi kötődésű és az utánpótlás tehetséges játékosai kapjanak lehetőséget.
 
Doktoranduszok az Emlékpontban
Doktoranduszok az Emlékpontban Az Emlékpontban negyedik alkalommal rendezték meg a PhD hallgatók és doktorjelöltek országos konferenciáját.