Kultúra, oktatásA matematika látható élménye

2014. november 29., szombat
 
A matematika látható élménye

December 12-ig látható a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában Természettudományos Önképzőkör ’A matematika élménye’ című kiállítás.

 

 

 

 

Az érdekes előadásairól és a mindig nagy érdeklődéssel kísért mártélyi szaktáborairól ismert önképzőkör történetének első kiállításán olyan síklapokból álló térplasztikákat tárnak a látogatók elé, amelyek, nem csak a különleges ‑ részben egyedi, részben közös ‑ formai sajátosságaikkal hívják fel magukra a figyelme. Erről is beszélt a november 28-i megnyitón Dr. Szilassi Lajos matematikus, nyugalmazott főiskolai docens, aki egyúttal a kiállított alkotások megálmodója.

 

Mint elmondta, matematikai eszközökkel igazolható, hogy a tóruszra (úszógumira) rajzolható olyan legalább hét tartományból álló térkép, melyek mindegyikének pontosan hat szomszédja van.

Szilassi Lajos 1977-ben igazolta, hogy ha e tartományok száma pontosan hét, akkor ez a hét tartományból álló térkép hét síklapból álló hétlapú testként – poliéderként – is előállítható.

Ezt a poliédert Martin Gardner, a Scientific American folyóirat matematikai rovatának a vezetője nevezte először Szilassi-poliédernek 1978-ban, amely azóta ezen a néven vált széles körben ismertté. Tíz évvel ezelőtt a XVII. századi híres matematikus, Pierre Fermat születésének 400. évfordulójával kapcsolatos ünnepség keretében szülőházának udvarán állították fel a Szilassi-poliéder nagyméretű, rozsdamentes acélból készített modelljét. legutóbb 2012. augusztus 29-én a Michigan tó partján avattak fel egy erről készült 2 méteres konstrukciót.

Ennek a konstrukciónak a felfedezése indította el azokat a számítástechnikai eszközöket igénylő matematikai vizsgálatokat, amelyek kiteljesedésére az utóbbi években nyíltak meg a technikai feltételek.

 

A kiállítás résztvevőire vár annak a kérdésnek az eldöntése, hogy ezek a konstrukciók különleges vizuális élményt nyújtó lenyűgöző látványos formagazdagsága, jelent-e maradandóbb élményt, vagy azoknak a mély, eddig nem ismert matematikai összefüggéseknek ‑ látható és rejtett szimmetriáknak ‑ a felismerése, melyeknek ezek a geometriai formák a „kézzelfogható” bizonyítékai.

 

Olvassa el ezt is!

A természettudományos képzést erősíti

A természettudományos képzést erősíti

A mindennapi természettudományos oktatás része lett a hódmezővásárhelyi Németh László...
Vízivilág télen-nyáron

Vízivilág télen-nyáron

December közepén már pancsolhatnak a „vizes játszótéren” a gyerekek, de az idősebbeknek is lesz egy...
 

És ezt már olvasta?

Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása
Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása Augusztus 16-17-én izgalmas és látványos ökölvívómeccseket láthattak a sportbarátok Szegeden, a Stefánián, a kétnapos Fesztivál-kupán.
 
Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.