Kultúra, oktatásA kultúra hídja

2014. március 30., vasárnap
 

A Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programban meghirdetett „Együtt a megismerés útján” című pályázat nyerteseként közel 180 ezer euros projektben vesz részt tanáraival és diákjaival a Németh László Gimnázium, Általános Iskola, valamint vezető partnerként a romániai Şcoala Generală Aurel Vlaicu Általános Iskola.

 

Fotók: Berei Béla VH

 


A tavaly májusban lezárult projektben 40 pedagógus és 120 tanuló vett részt.

Megírtuk, a projekt három részből állt, a pedagógusok szakmai továbbképzéséből, Kölcsönös táborozás Aradon és Mártélyon

 

A projekt keretén belül tavaly februárban Interkultúrális fesztivált is szerveztek Aradon, amelyen a vásárhelyi gimnázium tanulóin kívül, az Arad megyében élő nemzetiségek is bemutatkoztak különböző műsorokkal.

Március 28-án, pénteken délelőtt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében a tavaly februári aradi fesztivál vásárhelyi folytatását rendezték meg. ’Különbözőségeink gazdagsága’ címmel a II. Intekulturális Fesztivált. A valóban sokszínűség jegyében, 12 műsorszámot láthattak a két iskola diákjai és tanárai. Délután a Németh László Gimnáziumban a Gyulai József Természettudományos Laborban bemutató foglalkozást, az Emlékpontban pedig konferenciát tartottak.

 

Az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola és a vásárhelyi intézmény együttműködésének fő célkitűzése egyrészt a közéleti tevékenységek erősítése, másrészt a kultúrára való nevelés.

 

Olvassa el ezt is!

Hacsek és Sajó a könyvtárban

Hacsek és Sajó a könyvtárban

Vásárhelyi Esték március 31-én korabeli jelenetekkel, kuplékkal, sanzonokkal felhőtlen nevetést,...
Egy nemes versengés képekbe örökítve

Egy nemes versengés képekbe örökítve

Csendes izgalom az arcokon, a feladat részeként jelmezbe, illetve népviseletbe öltözött lányok és...

 

És ezt már olvasta?

Felújított pályák a bmx-eseknek
Felújított pályák a bmx-eseknek Egy ügyességet, bátorságot igénylő, néha még a fizikát is meghazudtoló látványos sportág kapta viszza vásárhelyi bázisát, amelyet országoss versennyel nyitottak meg. 
 
Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen
Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen A július 18-án ünnepélyesen átadott foglalkoztatóban jelenleg egy 1900-ban alapított cseh családi cég, az instant kávét gyártó vállalkozás részére dolgoznak.
 
A szezon fele még hátra van
A szezon fele még hátra van A hétvégén indulhat a strandszezon. A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Népegészségügyi Osztálya kiváló minősítést adott a Mártélyi szabadstrand vizének.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.