Az ország három egyetemén meghirdetett gyakorló juhtenyésztők felnőttképzése elsőként Hódmezővásárhelyen indul.
A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán szeptember 10-én 9 órakor indul a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetségével, a Debreceni Egyetemmel és a Kaposvári Egyetemmel közösen kidolgozott tematika szerint a gyakorló juhtenyésztők felnőttképzése. A képzés felöleli a teljes juhtenyésztést a birkamanikűrtől, vagyis a körmöléstől a támogatásért pályázásig,
„A versenyképesebb gazdálkodás, az egyes juhfajták tartása, takarmányozása, állategészségügyi ismeretek és nem utolsó sorban menedzsment a most induló felnőttképzés lényege”- mondta dr. Horváth József, a Vásárhelyi Híreknek.
A Mezőgazdasági Kar dékánja arról is beszélt, hogy az agrárágazatban egyre inkább felértékelődik a korszerű tudás, ezt felismerve írt alá megállapodást három hazai egyetem a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetséggel, amely a képzés ötletgazdája.
Így nem véletlen, hogy az első tanfolyam megnyitóján jelen lesz Hajduk Péter a Szövetség igazgatója, Barna Miklós a Szövetség területi instruktora.
Megtudtuk, az első tanfolyamra meghatározott létszámkeret Hódmezővásárhelyen már betelt, a másik két egyetemen is hamarosan indulni fog a képzés. A létszámkeret meghatározására azért van szükség, hogy a csoport hatékonyan egyben kezelhető és oktatható legyen. Aki most lemaradt, nyugodtan jelentkezhet a következő kurzusra akár a Szövetségnél, akár a Karon.
Jelenleg mintegy hatezer juhász dolgozik az országban, a juhászok fele tagja a szövetségnek, de már azzal elégedettek lennének, ha legalább 500 juhászt sikerülne bevonni a képzésbe. Erről Sáfár László, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség tenyésztésvezetője nyilatkozott, aki azt is elmondta, a kezdő fiatalokat nem motiválja manapság a juhász karrier. „Nincs igény, inkább a működő juhászatoknál dolgozók jelentkeznek, vagy magángazdák, illetve családi gazdálkodást folytatók, akik így elméleti ismereteket is szerezhetnek” – mondta Sáfár. „Régen a nagy állami gazdaságokban foglalkoztak juhtartással, de ott alkalmazottak voltak, akiknek megmondták, mit hogyan csináljanak. Ma már a magángazdálkodónak mindent magának kell intéznie, ezért lesz hasznos a képzés” – tette hozzá.