Gazdaság52 ezer új munkanélküli csak januárban

2014. február 9., vasárnap
 
52 ezer új munkanélküli csak januárban

Körülbelül 52 ezer fővel növekedhetett januárban a regisztrált álláskeresők száma a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) becslései szerint. Ez a növekedés nagyobb, mint ami a szezonális hatásból következne.

 

 

 A GVI a Google Insights for Search (GIS) szolgáltatásával becsülte meg az álláskeresők számát. Az álláskeresési aktivitást 26 keresőszó forgalmával mérték. A GIS adatait felhasználó modellel az intézet 466 277 főre becsülte az álláskeresők számát, ami a decemberi számhoz képest több mint 52 ezer fős növekedést jelent.

Tavaly januárhoz képest ugyanakkor 182 174 fővel csökkent az álláskeresők száma. A kedvező év/év adat főként a tömegesen munkába álló közmunkásoknak köszönhető.

Aki regisztrálta magát a munkaügyi központban, álláskeresési járadékot igényelhet. Magyarországon annak jár álláskeresési járadék, aki legalább 360 nap munkaviszonyt igazol 3 évre visszamenőleg. Ez lehet egyéni vagy társas vállalkozásban végzett munka is. Feltétel ez utóbbi esetben, hogy az álláskereséskor vissza kell adni a vállalkozói igazolványt, vagy szüneteltetni kell (tehát egy álláskereső nem lehet számlaképes).

Az álláskeresési járadék maximum 3 hónapig jár, és nem lehet több 93 ezer forintnál. Ha valaki ügyvezetésért például a minimálbért kapta, akkor álláskeresőként 55 800 forintot kap.

A járadék összegét úgy számolják ki, hogy az utolsó 4 naptári negyedév bruttó fizetését átlagolják, s ennek 60 százaléka lesz a járadék összege. Aki a minimális 360 napot tudja csak igazolni, az 36 napig kapja a járadékot, aki a maximális 3 évet, az 3 hónapig.

Mint látható, az álláskeresők között nincs különbség a korábban 160 ezret és a 450 ezret keresők között: mindkét csoport ugyanannyi járadékra, 93 ezer forintra jogosult. Összesen három hónapig.

 
 
Forrás: GIS
 

Olvassa el ezt is!

Nagy Bandó: a papírforma nem fizet sokat

Nagy Bandó: a papírforma nem fizet sokat

Nagy Bandó: ...nem haknizom végig Vásárhelyt, Makót és a kisebb településeket, hogy az összegyűlteket meggyőzzem arról, hogy én tudom a tutit. A kampány én vagyok, hogy a Napkirályt plagizáljam.
Bravúros Kosársuli győzelem a fővárosban

Bravúros Kosársuli győzelem a fővárosban

Ezzel győzelemmel megerősítette negyedik helyét az EnterHód, amely a Honvédot ráadásul oda-vissza megverte. Következő ellenfél a listavezető MAFC a Hódtói Sportcsarnokban.
Márton napi vigasság a Tájházban

Márton napi vigasság a Tájházban

A Petőfi Művelődési Központ szervezésében november 13-án, szombaton délelőtt rendezett Márton Napi Vigasságom  sokan vettek részt. A jó időjárás is besegített. Képekkel!
Három jeles vásárhelyi domborművét avatták

Három jeles vásárhelyi domborművét avatták

Domborműavatással kezdődött az Őszi Hetek programsorozat. Október 3-án délelőtt Hódmezővásárhelyen felavatták Kenéz Ernő, Ilosfalvy Róbert és Antal Imre domborművét.
 

És ezt már olvasta?

A Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei
A Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei Az elődöntők után 11 produkció jutott be a döntőbe, amely december 14-én 18 órakor kezdődik a BFMK színháztermében.
 
Horizont - A Kerámia Szimpózium idei alkotásai
Horizont - A Kerámia Szimpózium idei alkotásai Az Alföldi Galériában december 5-én, csütörtökön 16 órakor nyílik meg a XXII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása.
 
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020 Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 
2020 divatszíne a Neo Menta
2020 divatszíne a Neo Menta Kapocs a technológia, a tudomány és a természet között a Neo Mint. A 2020-as év színe a NEO MENTA. Optimista hangulatot sugároz a 2020-ban aktuális eseményekre reflektálva.
 
A családfakutatás rejtelmei
A családfakutatás rejtelmei A vásárhelyi Levéltárban maximális létszámmal december 4-én elindult az első családfakutató kurzus, amely a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN programjának része.
 
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen 2020 Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 
Érmes helyezésekkel végeztek a vásárhelyi mazsorettek
Érmes helyezésekkel végeztek a vásárhelyi mazsorettek A Mezőtúr Open Nyílt Majorette Versenyre 19 csoport nevezett be, köztük az éppen most egy éves Crystal Dance Club mazsorettjei.