Gazdaság2021 őszétől száguldhat a tram-train

2018. november 8., csütörtök
 
2021 őszétől száguldhat a tram-train

Első munkamegbeszélését tartotta november 8-án reggel, Lázár János országgyűlési képviselő, a frissen kinevezett tram-train kormánybiztos.

 

 

 

 

 

 

 

A kormánybiztos munkája során figyelemmel kíséri a folyamatban lévő, uniós és hazai forrásból megvalósuló, nemzetgazdasági szempontból kiemelt Hódmezővásárhely–Szeged tram-train projekt végrehajtását.

Feladata továbbá a regionális jelentőségű, határon átnyúló, Szeged–Szabadka–Baja vonal kialakításának koordinációja.

 

Tavaly áprilisban derült ki, hogy tram-train ára jelentősen változott: a nyolc villamosvonatot összesen 16 milliárd forintért szállítja a Stadler Valencia S.A.U, ami 6 milliárd forinttal több, mint amennyit a kormány a járművekre szánt.

Itt kell megjegyezni – erről írtunk többször is – hogy azért írta ki a pályázatot a MÁV-Start hibrid (dízel-elektromos) tram-trainre, mivel csak az ilyen járművekkel lehet áthidalni Szeged és Hódmezővásárhely közötti vezeték nélküli vasúti pályát. (A hosszútávú vasútfejlesztésben tervezték a Szeged-Békéscsaba villamosítását, azonban ezt később módosították)

Hibrid villamosszerelvényeket egyébként kevesen gyártanak Európában, elsősorban a Stadler.

A két település között naponta ingázó 6-8 ezer embert kiszolgáló közlekedésfejlesztési beruházás költsége 73-75 milliárd forint, (Erről ITT olvashat!) amelyből mintegy 22 milliárd forintot uniós, 50 milliárdot hazai forrás fedez.

Ehhez jött a hiányzó – városi - vonalszakasz kiépítésére szánt 13 milliárd forintos költség, ami a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban is fejtörést okozott, mivel felmerült, hogy az uniós projekt megtérülése az összes trükkel együtt sem állhat meg ilyen magas árakon. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor hazánk elbukja a brüsszeli támogatást, az összes költséget a magyar adófizetők pénzéből fedezik.

 

A november elsején kinevezett kormánybiztos – a Magyar Közlönyben megjelentek szerint - munkája során figyelemmel kíséri a folyamatban lévő, uniós és hazai forrásból megvalósuló, nemzetgazdasági szempontból kiemelt Hódmezővásárhely–Szeged tram-train projekt végrehajtását. Természetesen a beruházás költségeire is rálátása lesz.

 

Lázár János egy májusi sajtóbeszélgetésen a tram-train teljes befejezésének időpontjával kapcsolatban 2020 őszét jelölte meg. A mostani sajtótájékoztatóján korábbi, júniusi határidőről beszélt, ami után villamosok próbaidőszaka kezdődik, és egy évvel később, 2021 őszére, tanévkezdésre prognosztizálta az átadást.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Len-in Mánia

Len-in Mánia

A Lenin-kultuszt és annak képzőművészeti ábrázolását bemutató tárlat nyílik az...
Égett az aljnövényzet Vásárhely határában

Égett az aljnövényzet Vásárhely határában

A hódmezővásárhelyi tűzoltók érkeztek a helyszínre,sikerült megakadályozni a tűz...
 

És ezt már olvasta?

Romániában gyakorlatoztak a Vásárhelyi Helyőrség katonái
Romániában gyakorlatoztak a Vásárhelyi Helyőrség katonái Már 20 éve gyakorlatoznak együtt a Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonái. A gyakorlatok helyszínét a két ország felváltva biztosítja.
 
Megvan a Boxing Gym első nemzetközi aranyérme
Megvan a Boxing Gym első nemzetközi aranyérme A hétvégén Zágrábban a hat nemzet részvételével megrendezett tornán a vásárhelyi egyesület bokszolója magabiztosan nyerte a súlycsoportját.
 
A mérleg: 14 HSÚVC arany
A mérleg: 14 HSÚVC arany A november 17-én és 18-án rendezett országos bajnokság a Gyarmati Dezső Sportuszodában minden szempontból rekordot döntött.
 
A tabella élén a Kosársuli
A tabella élén a Kosársuli Valódi derbire készült a vásárhelyi csapat, hisz a mérkőzést megelőzően a vendéglátó a harmadik, míg a Kosársuli a második helyen állt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jótékonysági koncert az Ótemplomban
Jótékonysági koncert az Ótemplomban A mintegy félszáz tagú, sérült művészekből álló társulat a vásárhelyi születésű St. Martinnal lép fel a Református Ótemplomban.
 
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki.