Gazdaság2021 őszétől száguldhat a tram-train

2018. november 8., csütörtök
 
2021 őszétől száguldhat a tram-train

Első munkamegbeszélését tartotta november 8-án reggel, Lázár János országgyűlési képviselő, a frissen kinevezett tram-train kormánybiztos.

 

 

 

 

 

 

 

A kormánybiztos munkája során figyelemmel kíséri a folyamatban lévő, uniós és hazai forrásból megvalósuló, nemzetgazdasági szempontból kiemelt Hódmezővásárhely–Szeged tram-train projekt végrehajtását.

Feladata továbbá a regionális jelentőségű, határon átnyúló, Szeged–Szabadka–Baja vonal kialakításának koordinációja.

 

Tavaly áprilisban derült ki, hogy tram-train ára jelentősen változott: a nyolc villamosvonatot összesen 16 milliárd forintért szállítja a Stadler Valencia S.A.U, ami 6 milliárd forinttal több, mint amennyit a kormány a járművekre szánt.

Itt kell megjegyezni – erről írtunk többször is – hogy azért írta ki a pályázatot a MÁV-Start hibrid (dízel-elektromos) tram-trainre, mivel csak az ilyen járművekkel lehet áthidalni Szeged és Hódmezővásárhely közötti vezeték nélküli vasúti pályát. (A hosszútávú vasútfejlesztésben tervezték a Szeged-Békéscsaba villamosítását, azonban ezt később módosították)

Hibrid villamosszerelvényeket egyébként kevesen gyártanak Európában, elsősorban a Stadler.

A két település között naponta ingázó 6-8 ezer embert kiszolgáló közlekedésfejlesztési beruházás költsége 73-75 milliárd forint, (Erről ITT olvashat!) amelyből mintegy 22 milliárd forintot uniós, 50 milliárdot hazai forrás fedez.

Ehhez jött a hiányzó – városi - vonalszakasz kiépítésére szánt 13 milliárd forintos költség, ami a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban is fejtörést okozott, mivel felmerült, hogy az uniós projekt megtérülése az összes trükkel együtt sem állhat meg ilyen magas árakon. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor hazánk elbukja a brüsszeli támogatást, az összes költséget a magyar adófizetők pénzéből fedezik.

 

A november elsején kinevezett kormánybiztos – a Magyar Közlönyben megjelentek szerint - munkája során figyelemmel kíséri a folyamatban lévő, uniós és hazai forrásból megvalósuló, nemzetgazdasági szempontból kiemelt Hódmezővásárhely–Szeged tram-train projekt végrehajtását. Természetesen a beruházás költségeire is rálátása lesz.

 

Lázár János egy májusi sajtóbeszélgetésen a tram-train teljes befejezésének időpontjával kapcsolatban 2020 őszét jelölte meg. A mostani sajtótájékoztatóján korábbi, júniusi határidőről beszélt, ami után villamosok próbaidőszaka kezdődik, és egy évvel később, 2021 őszére, tanévkezdésre prognosztizálta az átadást.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Len-in Mánia

Len-in Mánia

A Lenin-kultuszt és annak képzőművészeti ábrázolását bemutató tárlat nyílik az...
Égett az aljnövényzet Vásárhely határában

Égett az aljnövényzet Vásárhely határában

A hódmezővásárhelyi tűzoltók érkeztek a helyszínre,sikerült megakadályozni a tűz...
 

És ezt már olvasta?

A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.
 
Tolvajt fogtak el a vásárhelyi rendőrök
Tolvajt fogtak el a vásárhelyi rendőrök Négy hónap alatt három alkalommal lopott Hódmezővásárhelyen. Családi házból, intézményből emelt el szerszámgépeket, kerékpárokat.
 
Átjárás két állapot között
Átjárás két állapot között Kapuk címmel nyílt meg Máté Hunor festőművész kiállítása a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen március 22-én. Képekkel.
 
Kerékpárút átadás közös biciklézéssel felavatva
Kerékpárút átadás közös biciklézéssel felavatva A kerékpárút hivatalos átadása, az érdeklődők, az építők és a vásárhelyi polgármester, valamint a műszaki szakemberek részvételével, március 24-én vasárnap lesz.
 
Az Év Rendőre Vásárhelyen
Az Év Rendőre Vásárhelyen Idén a nemzeti ünnep alkalmából két vásárhelyi országos kitüntetést kapott, ketten pedig a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata kitüntetését vehették át.
 
Két bronzérmet szerzett a világjátékokon a Hód Úszó SE sportolója
Két bronzérmet szerzett a világjátékokon a Hód Úszó SE sportolója Az Egyesült Arab Emírségekben rendezett XV. Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon a 62 tagú magyar váliogatott tagja volt Rauch Róbert.
 
Régészeti munkára várja az önkénteseket a Tornyai-múzeum
Régészeti munkára várja az önkénteseket a Tornyai-múzeum A török által 1595-ben elpusztított Csomorkány területén a régészek irányításával önállóan végezhetnek kutatást, gyűjthetnek leleteket a múzeum számára.